Informatievaardigheid nieuwe stijl

De afgelopen tijd is het informatielandschap alwéér sterk veranderd. Zo sterk dat het nodig is om ons te bezinnen op de inhoud van onze cursussen informatievaardigheid. Gelukkig heeft Jos van Helvoort daar al over nagedacht. In een congresbijdrage van zijn hand geeft hij aanwijzingen voor de koersveranderingen. Ik vat zijn artikel samen:


1.   
Het diepe web is eenvoudiger te bereiken. Ontwikkelingen in zoektechnologie (discoverytools, metasearch en Google Scholar) en de koppeling vanuit zoekinterfaces met fulltext leiden ertoe dat we minder gedetailleerd aandacht hoeven te geven aan het zoeken in een groot aantal databases.

2.  
Iedereen is auteur op het internet. Het is belangrijk goede en minder goede informatie te onderscheiden. We zullen in onze cursussen meer aandacht moeten besteden aan evalueren van informatie.

3.  
Het publicatieproces is sterk veranderd. Wetenschappers zijn actief in communities, schrijven blogs en dragen bij aan wiki’s. Studenten kunnen in deze omgevingen hun academische vaardigheden oefenen.Extra aandachtspunt voor informatievaardigheidsonderwijs is het integer gebruik van informatie daarbij. Plagiaat wordt vaak in grote onwetendheid gepleegd.

4. 
Zoeken is veranderd. Zoeken is eenvoudiger geworden door de wijze waarop je al surfend door informatiebronnen kunt gaan. Veel zoekvragen worden gesteld aan collega’s, peers, via sociale media. Vinden is geen probleem, selecteren wel. Wederom een pleidooi om veel aandacht te schenken aan het beoordelen van informatie.

5. 
Personalisatie van informatiediensten. RSS,alerts, maar ook de tips die websites als Amazon je geven. Informatievaardigheidscursussen moeten hierop inspelen: hoe werkt het, welke bronnen bieden deze diensten,  het beoordelen van deze vaak contextloze informatie.

Een nieuw aandachtspunt wat we hieraan kunnen toevoegen is het gebruik van mobiele apps bij het oplossen van informatieproblemen. Dat vraagt nog wat tijd, de sterkste apps moeten kunnen komen bovendrijven, maar het is een ontwikkeling om in de gaten te houden.

(Impact of recent trends in information and communication technology on the validity of the construct information literacy in higher education. Jos van Helvoort. Bijdrage 2nd International Symposium on Information Management in a Changing World, 2010

 

 

 

2 thoughts on “Informatievaardigheid nieuwe stijl

Leave a Reply