Waarom lekt een wiki: Wikileaks in de parkeergarage

Nu Wikileaks het nieuws beheerst bedacht ik me dat ik vorig jaar een mooi interview gezien had met een van de mannen áchter de site. Precies een jaar geleden was op de BBC de reeks The Virtual Revolution te zien. In de tweede aflevering, Enemy of the state, komt Daniel Schmitt aan het woord, toen nog een van de  woordvoerders van Wikileaks. Via de 3D documentary explorer is het gemonteerde interview te bekijken (Free speech has a number), maar veel leuker is de ruwe versie, in een parkeergarage opgenomen (spannend!) van dit gesprek: http://www.bbc.co.uk/blogs/digitalrevolution/2009/12/rushes-sequences-daniel-schmit.shtml
Uit het interview de belangrijkste drijfveer van Wikileaks:

So in many countries, today, a journalist cannot guarantee the safety for his sources any more, you can be forced by a court ruling to give information about your sources as a journalist for example.  In some countries there are no ways for people to get in touch with reliable journalists, to even find out who they could trust.  So its very important to offer one entity, like us that has a reputation and that is offering this anonymous way for people to submit this information.

 

Naschrift: op de site van TED staan twee toespraken van Assange: http://www.ted.com/search?q=wikileaks.

Naschrift 2: Schmitt is bezig een eigen site op te richten.   

Naschrift 3: Dhr Schmitt heet eigenlijk Daniel Domscheit-Berg en heeft inmiddels met trammelant Wikileaks verlaten. In een interview van de NOS haalt hij uit naar Assange en Wikileaks. Wikileaks slaat uiteraard terug.  http://nos.nl/artikel/217799-wikileaks-haalt-uit-naar-deserteur.html

One thought on “Waarom lekt een wiki: Wikileaks in de parkeergarage

Leave a Reply