NVB 2010: scharrelsprekers

Het was een dolle boel in de Reehorst in Ede. Ruim 1100 bezoekers van het NVB Jaarcongres 2010 ondergingen de cabareteske acts van Maarten van Rossum en dhr. Kantelberg. Van Rossum mompelde op zijn bekende wijze ruim drie kwartier over zijn ervaringen met bibliotheken. Hij was er niet vrolijk van geworden. Zijn van sarcasme bol staande “keynote” was echter tussen de regels door óók een warm pleidooi voor meer klantgericht werken in bibliotheken. Waarbij ik me wel voortdurend afvroeg of de klant van Rossum ooit tevreden zou zijn.

De volgende spreker was dhr Kantelberg. En stotterende stoethaspel, die verhaalde over de succesfactoren van bibliotheken, tussendoor allerlei erg foute grappen over vrouwen rondstrooiend. Gelukkig bleek al snel dat we hier te maken hadden met een cabaretier, Onno Innemee.

Ik hou van cabaret. Toch verwacht ik van een keynote een inspirerend verhaal, ik wil graag iets nieuws horen. Zeker op een congres dat Innovatie in de titel heeft staan. Het ochtendgedeelte bleef daar helaas ver bij achter. 

Daarna was het de beurt aan talrijke sprekers die in diverse zaaltjes hun presentatiekunsten vertoonden. Want dat was wat me dit jaar het meeste opviel: een presentatie hou je niet meer áchter het spreekgestoelte, maar je loopt heen en weer over het podium. Een gewoonte die we kennen uit de Apple-shows van Steve Jobs, en die nu kennelijk is doorgedrongen tot Nederlandse congressen. Steve kán het, maar de Nederlandse scharrelsprekers moeten nog even oefenen. Niet alleen lopen maar vooral ook geïnspireerd spreken!

 

Hans Appel (ooit werkzaam bij Apple) liet voorbeelden zien van nieuwe technologie waarbij sensoren als zintuigen van mensen gaan opereren. Bijvoorbeeld de Livescribe, http://www.livescribe.com/nl/  een erg slimme pen. Zijn boodschap: Durf nieuwe dingen te bedenken, de techniek kan álles verwezenlijken.  

 

Rob Grim is data librarian bij de Universiteit van Tilburg. Waarschijnlijk is hij de enige Nederlander met deze functie, en als je zijn functie-eisen ziet, zal hij dat voorlopig ook wel blijven! Toch is het verzamelen, ontsluiten en beschikbaarstellen van dataverzamelingen een vak van de nabije toekomst. Zijn presentatie én zijn artikel in Informatie Professional zijn zeer de moeite waard.

 

Arno Reuser kende ik alleen van naam als beheerder van de NEDBIB lijst. Zijn humoristische presentatie, gebaseerd op zijn ervaringen als bibliothecaris van de militaire inlichtingendienst was uit het leven gegrepen. Vooral zijn illustratie van de gebrekkige kennis van de gemiddelde internetgebruiker over internet (http://www.youtube.com/watch?v=o4MwTvtyrUQ)  was erg herkenbaar.

 

Gert Goris hield namens UKB een presentatie over Learning Spaces. Een lastige naam voor een werkgroep van het UKB die zich bezighoudt met de rol van de bibliotheek in de leeromgeving van de student in het hoger onderwijs. Informatievaardigheden, scriptie-ateliers, zichtbaar zijn in de digitale leeromgeving, allemaal onderwerpen die hier de revue passeerden. Lees het artikel in Informatie Professional om alles hierover te weten te komen.

 

Annette Dortmund van OCLC nam ons mee de wolk in. Prima verhaal over cloud computing en de wijze waarop we daar in bibliotheken mee te maken gaan krijgen.

 

Naast alle sprekers is een NVB congres ook een prima netwerkomgeving. Weer veel mensen gesproken en informatie uitgewisseld.

One thought on “NVB 2010: scharrelsprekers

 1. Mooi verslag, Anneke!
  Bij deze wil ik er nog iets aan toevoegen:

  Henk van Ess(http://www.nvbcongressen.nl/232-Henk-van-Ess.html)hield een duidelijke presentatie over het gebruik van sociale media (Twitter in het bijzonder) als bron van informatie. Hij heeft het publiek ervan kunnen overtuigen dat er tussen de twitteraars ook specialisten zitten (je moet ze alleen weten te vinden !).
  Net als bij andere bronnen speelt bij de tweets de betrouwbaarheid van informatie een belangrijk rol.
  Bepaalde tips om de betrouwbaarheid van informatie te controleren zijn
  bijvoorbeeld de volgers volgen, je gezonde verstand gebruiken bij het
  screenen van informatie (too good to be true…), zelf contact opnemen
  met de twiteraar of bepaalde gidsen zoals Twittergids (http://twittergids.nl) te raadplegen.
  Dat Twitter bij journalisten als informatiebron al lang wordt gebruikt,
  is geen geheim, nu de informatieprofessionals nog?

Leave a Reply