Het virtuele congres EMTACL10

Afgelopen week was ik in Trondheim aanwezig bij het EMTACL10 congres. Rondom dit congres was een grote virtuele community actief, die het congres een extra en informatieve dimensie gaf. Tijdens de presentaties werd volop getwitterd, via een apart daarvoor ingesteld twitterkanaal op Twubs. Niet alleen quotes van de sprekers gingen hier rond, maar ook opmerkingen van mensen die niet aanwezig waren in Trondheim, maar het congres via twitter volgden. Daar kán lacherig over gedaan worden, maar er ontstond werkelijk iets tussen die twitteraars. Nieuwe contacten werden gelegd, informatie werd uitgewisseld. Een extreem voorbeeld was de presentatie van Ida Aalen (I’ve got Google, why do I need you? De tweets en retweets hierover bereikten in snel tempo zowel de USA als Europa. Op die manier gaat het nieuws van zo’n congres snel de wereld over. Een bijzondere tweet zag ik vandaag: een linkje in een van mijn blogs is opgepikt en doorgestuurd naar de tweede kamer:

 likigiki: via @AnnekeDirkx http://www.wheredidmytaxgo.co.uk/gevonden. Prachtig! Kunnen wij dat ook krijgen? @http://twitter.com/kamerleden

Op Youtube zijn korte flipfilmpjes te zien over de conferentie.  Geen beste kwaliteit, maar alle presentaties zijn opgenomen en komen binnnenkort in betere kwaliteit beschikbaar. Voor een snelle impressie van de sprekers is de flip echter een goed alternatief. 

Natuurlijk werd er volop geblogd, sommigen maakten er een sport van om hun blogpost direct ná de presentaties live te zetten. Vooral Dymphie vd Heijden oogste er veel lof voor. Alle blogposts zijn te vinden via deze zoekactie. Je vindt daarbij oa de blogs van Marianne vd Heijden (Ecobibl) en Wichor Bramer (Wuusgewijs). 

Om de blogs te kunnen schrijven op verschillende computers (thuis, in hotel, op werk) hield ik links bij in Delicious. Dat deden meer mensen. Alle links die opgenomen zijn met de tag Emtacl10 zijn te vinden in deze zoekactie

Foto’s van het congres zijn gebundeld op Flickr. Mijn kleine selectie staat echter op Picasa! Ze voegen niks toe over het congres maar geven een beeld van Trondheim. 

Google Wave was ook beschikbaar, maar daar is voor zover ik heb kunnen zien geen gebruik van gemaakt, net zo min als van een speciale groep in LinkedIn en Facebook. 

Tenslotte een uitspraak die ik niet snel zal vergeten: een écht boek is een 3D ervaring! Zo wordt het boek opeens erg hip!

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Het virtuele congres EMTACL10

Leave a Reply