EMTACL10, dag 3: een googlelized brain

De laatste dag van EMTACL10 bevatte een aantal zeer verschillende presentaties, qua onderwerp én kwaliteit. Guus van de Brekel van het UMCG beet het spits af met een keynote om 9 uur. Hij hield een boeiend verhaal over de inzet van web2.0 applicaties in research. Hij ziet het als belangrijke rol voor de bibliotheek om web2.0 diensten in de workflow van de klanten te brengen. Bij het UMCG doet hij dat al, getuige de Netvibes pagina vól met handige tools voor onderzoekers. De bibliotheek toolbar wordt veel gebruikt. Guus gaf een overzicht van allerhande sites waarop researchers samenwerken, zoals Protopaedia, Sciencecommons.org, Nature Precedings en Mendeley. Een ontwikkeling die we op meerdere universiteiten zien zijn de Virtual Research Communities. Kenmerk hiervan is dat het hierbij vooral om samenwerken gaat, de community is belangrijker dan de techniek. JISC is toonaangevend bij de ontwikkeling en het onderzoek naar VRE’s Enkele maanden geleden publiceerden zij een omvangrijke studie. De presentatie van Guus staat online.

Een tweede, sprankelende presentatie werd verzorgd door Ida Aalen, een vlotte en geestige studente. Zij noemt zichzelf een nerd, een paperless student, die sneller kan typen dan praten. De titel van haar presentatie dekte de lading geheel: I’ve got Google, why do I need you? Haar belangrijkste boodschap is dat wij alles veel te ingewikkeld maken; een database gaat ze niet meer doorzoeken, veel te lastig en als je leert ben je het na enkele maanden weer vergeten als je het weer nodig hebt. Als illustratie van een intuitieve interface liet ze een prachtig filmpje zien. Zó moet het werken! Ze gebruikt daarom overal Google Scholar voor en is daarmee zeer tevreden. Ze heeft ook een nieuw soort hersenen: een Googlelized brain. Feiten onthoudt ze niet, maar ze is in staat om alles in 30 seconden op te zoeken. Ze richt zich meer op de grote lijnen, zoekt patronen. Aan de zaal was te merken dat haar presentatie confronterend was. Het zette aan het denken. Haar presentatie staat online.

Een laatste interessante presentatie was van Wichor Bramer van het Erasmus Medisch Centrum. Hij liet zien hoe je via slimme technologie de wetenschappelijke output van organisaties of onderdelen daarvan op het web kunt publiceren. Prachtige overzichten! Voo een uitleg over de manier waarop deze tot stand komen verwijs ik naar het blog van Dymphie.  

Hierna was er wederom een overvloedige lunch; dat was tevens het einde van dit interessante congres. Het congres was een soort van spinoff van een project dat hier in Trondheim aan de NTNU is uitgevoerd. Het is te hopen dat volgend jaar EMTACL11 zal plaatsvinden. Ik vond het een erg goed congres, waarbij vooral ingezoomd werd op de manier waarop je techniek kunt inzetten om he werken met informatie voor onze klanten eenvoudiger te maken. En het werd nergens een technisch congres.

Een een volgend blog zal ik ingaan op de manier waarop web2.0 waarde toevoegt aan congressen. 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply