EMTACL10, dag 2: open your mind for open data

Ook vandaag weer een bijzondere dag in Trondheim. Dit keer konden we binnen blijven, en dat was maar goed ook want het sneeuwde zo nu en dan flink. Binnen werden we op temperatuur gehouden door een groot aantal presentaties. Veel interessants gehoord. In dit eerste deel van mijn verslag zal ik de presentaties over "Open data" proberen weer te geven. Lastig, want dit onderwerp is voor mij nieuw.

De eerste presentatie van Chris Clarke van Talis was meteen erg verhelderend. De strekking van zijn verhaal komt erop neer dat je met de data die overal worden opgeslagen méér kunt doen als ze "openbaar toegankelijk" zijn. Met behulp van slimme applicaties kan je data linken, en zo nieuwe, rijkere informatie presenteren. Open data blijkt een heuse beweging te zijn, en bijvoorbeeld de Britse overheid heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk data open te stellen. Met die gegevens kan je dan weer nieuwe diensten ontwikkelen, zoals een website waarop je kunt zien waar je belastinggeld naar toe gaat.

Het verbinden van datasets geeft ontelbare mogelijkheden; Clarke specialiseert zich in de diensten die voor het onderwijs nuttig kunnen zijn. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van open courseware die door grote instellingen als MIT op het net worden gezet. Hij liet een aantal voorbeelden zien:
Flatworld: stel zelf je textbook samen
p2pu.org:een "selforganizing institute" waar je cursussen kunt volgen.

Aan het eind van de dag volgde ik een presentatie van Patrick Danowski van CERN die een uitbundig pleidooi hield voor het openstellen van bibliografische data uit catalogi van bibliotheken. In zijn project (www.cern.ch/bookdata) doet ook de UB van Gent mee. De stelling van Patrick: als bibliotheken de mond vol hebben over open access, dan kunnen ze zelf niet achterblijven met hun eigen datasets. Patrick schrijft hierover in zijn blog.

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply