EMTACL10, dag 1: allemaal inside out

De eerste dag van Emtacl10 in Trondheim was gedenkwaardig. Het begon allemaal met een overvloedige lunch, op zijn noors, met hele scholen vis. Aan de middagdip kwamen we niet toe, want Lorcan Dempsey (OCLC) beet het spits af met een pittige presentatie. Zijn verhaal zal ik later uitwerken, het is te gecompliceerd om nu te reconstrueren. Een belangrijk deel ging echter over het onderscheid tussen "outside in" ( wetenschappelijke collectionering, journals, webbronnen etc) en inside out (eigen, unieke informatie naar buiten brengen, zoals bijzondere collecties, onderzoeksdata). Midden in zijn praatje ging de beamer uit, het gordijn open en alle alarmen gingen rinkelen. Brandalarm. Het hele hotel en de conferentiezalen werden ontruimd. Inside out, dat zeker. Voor iedereen, ook Lorcan, was het lastig om de draad weer op te pakken toen het loos alarm bleek.

Een leuke presentatie kwam uit Karlsruhe, waar een methode ontwikkeld is om op basis van klikgedrag in de catalogus aanbevelingen te doen in de trend van "de bibliotheek raadt aan om ook …. te bekijken". Men noemt het BibTip. De onderliggende statistische methode werd omstandig uitgelegd, waarbij niet geschroomd werd om terug te gaan tot Einstein en nog enkele andere Nobelprijswinnaars. Gelukkig ziet het resultaat er eenvoudig uit, voor de klant. Op de website van het project is meer te lezen. Inmiddels schijnt Primo deze techniek ook te implementeren.

Een slimme, eenvoudige toepassing: maak mashups van RSS-feeds en biedt ze via een api aan aan de klant. Het wordt vooral ingezet voor RSS’s van journals (inhoudsopgaven) en RSS van uitgevers. In die RSS zit natuurlijk allerlei informatie die je via de mashup op een nieuwe manier kunt aanbieden. Zo kunnen klanten via een zoekvenstertje zoeken naar een bepaald onderwerp in recente tijdschriftafleveringen. In de presentatie zitten allerlei links naar systemen waar dit gebruikt wordt. Toevallig dat we in Leiden net uitzoeken wat er voor alternatieven zijn voor online contents! Kunnen we dit mooi meenemen.

Ook precies op tijd kwam een presentatie over een nieuwe bibliotheekwebsite. Met juist die mogelijkheden waarover ik ook in Leiden in het kader van een geheel nieuwe website voor de universiteit al heb gesproken: een website die je kunt personaliseren (zoals iGoogle). Je kunt er blokken inhangen met die onderdelen die jou interesseren: jouw databases, jouw aanwinsten… De site is nog maar net live en te bekijken op www.kib.ki.se

Tussendoor luisterde ik naar een enthousiaste vrouw uit Kroatie, die op haar bibliotheek-Facebook pagina maar liefst 1100 fans heeft!

Na dit alles kwamen we tot bedaren in de Kathedraal bij een orgelconcert; daarna volgde een receptie in het Universiteitsgebouw. Nu zit iedereen zijn verslag te typen!

Lees vooral de live blogs van Dymphie

Of volg de Twitterstream

Be Sociable, Share!

One thought on “EMTACL10, dag 1: allemaal inside out

  1. Hoi,
    Leuk die woordspeling letterlijk inside out 😉 .

    Ik hoop dat je ook BibTip uit gat werken. leek me ook heel interessant.

    CU2morrow

Leave a Reply