20 jaar internet, vague but exciting…

Sinds vorige week is bij de BBC2 een vierdelige serie te zien over internet: The virtual revolution; how 20 years of the web has reshaped our lives. Het is een absolute aanrader. De makers hebben iedereen die er toe doet kunnen interviewen. Zo komen Tim Berners-Lee (www), Bill Gates, Andrew Keen en Jimmy Wales (Wikipedia) aan het woord. En vele anderen. Wie ik alleen mis zijn de makers van Google! De eerste aflevering houdt zich bezig met de vraag of het ideaal waarmee het world wide web ooit is begonnen (hippy-achtig, vrijheid, gelijkheid, samenwerken) nu wel of niet gerealiseerd is. Het antwoord daarop is lastig te geven; we horen de idealist Barlow een manifest voorlezen (staande op een kistje) over vrije informatie en we zien Bill Gates die via het web zijn miljoenen vergaart. De tweede aflevering gaat over de manier waarop twitter en blogs berichten uit "onderdrukte gebieden" naar buiten brengen. We zien beelden uit Iran, gemaakt met telefooontjes, via Twitter verspreid, en we zien bloggers tegen de verdrukking in bloggen vanuit China. Een van hen zet alle foto’s en namen van kinderen die zijn omgekomen in schoolgebouwen bij de grote aardbeving in 2006 systematisch op het web. Zonder uitleg, maar de boodschap is overduidelijk. 

Twee afleveringen volgen nog: The cost of free (met Chris Anderson) en Homo Interneticus (met Stephen Fry).  

Nieuw is de manier waarop de documentaires tot stand zijn gekomen: via het web. Webbers hebben kunnen meepraten over de inhoud en hebben kunnen aangeven welke vragen de interviewer zou moeten stellen. Rondom de serie wordt nog steeds volop geblogd en getwitterd.

Mooiste fragment tot nu toe: het blaadje van het artikel van Berners-Lee met zijn idee voor het www: "Information management; a proposal" Boven de titel in een priegelig handschrift het commentaar van zijn baas: "vague but exciting…"

Meestal kunnen we in Nederland geen programma’s van de BBC terugkijken, maar dankzij de website van de serie  en de 3D Documentary Explorer is dat probleem verholpen. Bovendien biedt de website de mogelijkheid om fragmenten uit de serie te downloaden of embedden in eigen producties of websites.  En nog veel meer, een website om te smullen!

Naschrift: het blijkt dat alleen deel 1 en 2 te zien zijn via de 3D Documentary explorer. Jammer, in deel 3 waren prachtige beelden van Google te zien: op de step tussen de servers door!

 

 

 

Be Sociable, Share!

One thought on “20 jaar internet, vague but exciting…

  1. Dank voor de tip van de website; had eerste aflevering gemist, leuk dat ik de schade in kan gaan halen!

    Groet,
    Hannah

Leave a Reply