WorldCat wéér mooier!

Ik was altijd al een fan van WorldCat. De laatste maanden is mijn enthousiasme nog groter geworden door belangrijke toevoegingen aan de bestanden vand WorldCat. In oktober 2009 is Science Direct van Elsevier beschikbaar gekomen en vandaag lezen dat nu ook JSTOR via WorldCat doorzoekbaar is. Een dezer dagen verscheen tevens het bericht dat OAIster is opgegaan in WorldCat. Kortom: WorldCat wordt een steeds grotere concurrent van Google Scholar. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen beide bestanden. Wat ik erg prettig vind aan WorldCat is dat je kunt nagaan waar je in zoekt. In de zoekresultaten is de database vermeld waarin het betreffende item is gevonden. Een handzaam overzicht van alle geindexeerde bestanden ontbreekt vooralsnog, maar Google Scholar laat ons wat dit onderwerp betreft helemaal in het duister tasten.

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop gezocht wordt: in WorldCat doorzoek je titels en abstracts; in Google Scholar doorzoek je de fulltext. Gevolg: in Scholar vind je véél meer, maar of dat altijd beter is is maar de vraag.  

In WorldCat kan je een eigen profiel aanmaken en resultaten opslaan om later te gebruiken. Je kunt ook bibliografieen genereren. Omdat WorldCat ook de hele catalogus van de Universiteit Leiden omvat is het erg aantrekkelijk voor Leidenaren om via WorldCat te gaan zoeken. De SFX-link brengt je vervolgens naar de fulltext of de catalogus, zodat je snel aan de materialen zelf kunt komen.

In de komende weken gaan we verder experimenteren met WorldCat en Scholar.

 

One thought on “WorldCat wéér mooier!

  1. Na zo’n fan bericht vraag ik me af of Leiden de eerste UKB bibliotheek wordt die overstapt op WorldCat Local.
    Denken jullie er over na?

Leave a Reply