Google onmiddellijk

Google houdt mij aardig bezig. Als ik  ‘s avonds niet Wave, dan zit ik wel te spelen met de allerlaatste snufjes die Google momenteel bijna dagelijks presenteert. Het leukste speeltje dat ik vandaag heb bekeken heet Real Time Search. Hiemee zoek je in nieuwsbronnen, maar ook (en dat is het leuke)in een fiks aantal bronnen op het sociale web. Zo zie je bijna direct (real time)wat er aan Twitterberichten over "jouw" onderwerp worden geschreven.

De Real Time Search is nog niet overal beschikbaar, maar via http://www.google.com/webhp?hl=en&esrch=RTSearch kan je het uitproberen. Je ziet in de  resultaten de Twitters langskomen, erg leuk om te zien.

Of dat zinvol is? Geen idee. Toen de DSB bank op instorten stond heb ik Twitter gevolgd. Ik was benieuwd wie het eerste met het officiele nieuws van het onvermijdelijke faillisement zou komen, Twitter of ANP. Twitter was sneller dan het nieuws, maar helaas ook sneller dan de waarheid! Ruim voordat de bank echt omviel stond het net al vol met berichtjes dat DSB failliet was verklaard. De meeste berichtjes zag je ook nog eens een paar keer terug, Twitteraars kopieren er lustig op los. Kortom: als er een vliegtuig uit de lucht valt lijkt me de nieuwswaarde van Twitter relevant. Bij veel andere onderwerp moet je toch de waarde van Twitter met een kritische blik blijven bekijken.

Nog een andere leuke Google-feature is Google Trend. Daarmee kan je zien hoe vaak jouw zoekopdracht door anderen is gezocht, en ook in welke landen dat was, compleet met een tijdbalk. Curieus: zoek je hier op Michael Jackson, dan krijg je als eerste zoekresultaten de verhalen over zijn (vermeende) kindermisbruik uit 2005. Hoe deze Trend werkt is me nog niet helemaal duidelijk. Ook Trend kan je bekijken: http://www.google.com/trends

Leave a Reply