Opgeblazen winderigheid

Veel sites met gezondheidsinformatie worden gemaakt door de geneesmiddelenindustrie. Dat is geen nieuws maar toch is er op allerlei fronten beroering hierover ontstaan. Wat blijkt: een ruime meerderheid van deze sites overtreedt de wet op reclame voor geneesmiddelen. Om dat aan te tonen is een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor Gezondheidszorg. Naar aanleiding van dat onderzoek zijn gelijktijdig drie verschillende acties gestart. Op de eerste plaats besteedde Tros-Radar gisteravond aandacht aan het onderzoek, op de tweede plaats trok het onderzoeksinstituut met een persbericht de aandacht en last but not least werd onthuld dat als onderdeel van dit onderzoek een nepsite over winderigheid in de lucht was gebracht. Journalisten van oa het ANP en de Telegraaf pikten deze site op en publiceerden over het verzonnen medische probleem. Het is goed dat iedereen er weer eens op wordt gewezen dat informatie op internet niet zo neutraal is als je zou denken, maar persoonlijk vind ik deze hele campagne nogal overtrokken. Het zou beter zijn om de "dokters" die in allerlei fora op internet hun deskundigheid loslaten op (vaak wanhopige) patienten eens aan te pakken. Daar gaat het écht fout, want die sites van de farmaceuten verkopen welliswaar medicijnen maar géén onzin; die forumdokters zijn soms letterlijk levensgevaarlijk!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply