Preken voor eigen parochie

Deze rustige weken benut ik onder meer om mijn verzameling tijdschriftartikelen eens netjes op te bergen. In een jaar komt er heel wat interessants op mijn pad, vooral op het gebied van informatievaardigheid.  Het valt me op dat vrijwel alle artikelen in bibliotheektijdschriften verschijnen. Of in tijdschriften over de interactie van mensen met computers. Stevens* (2007) zocht dat al eens uit, en het lijkt erop dat het nog steeds het geval is. We preken vooral voor eigen parochie. Zo komen we er natuurlijk nooit!  We moeten gaan publiceren in academische onderwijstijdschriften en vaktijdschriften. Alleen op die manier kunnen we het onderwijs laten zien wat we te bieden hebben. Alleen dan kunnen we overtuigen waarom informatievaardigheid een onderwerp is dat in ieder curriculum thuis hoort. En alleen op die manier kunnen we uitdragen dat informatievaardigheid zoveel méér is of kan zijn dan “one-shot” instructies over het zoeken in databases.

Er worden prachtige artikelen geschreven over informatievaardigheid, de laatste tijd ook door Nederlanders. Maar steevast in de "verkeerde" tijdschriften. Timmer, van Deursen, Walraven, Boekhorst, Brand-Gruwel, laat je licht eens ergens anders schijnen!

 

 * Stevens, C.R. (2007). Beyond preaching to the choir: information literacy, faculty outreach and disciplinary journals. Journal of academic librarianship 33(2) 254-267

Be Sociable, Share!

One thought on “Preken voor eigen parochie

  1. I constantly emailed this website post page to all my associates, for the reason that if
    like to read it after that my links will too.

Leave a Reply