Beslist Bing?

Je kunt niet eens meer op vakantie! Ben je een paar weken offline, is er alweer een nieuwe zoekmachine. Bing. Een nieuw product van Microsoft, dat  Bing aankondigt als een beslissingsmachine. Dat vraagt om een nader onderzoekje!

Bing is beslist niet zoveel anders als Google en wat er nu precies bedoeld wordt met dat beslissen is duister. Het grote idee is dat je er bijvoorbeeld gemakkelijk vliegtickets mee kunt vinden of andere internetaankopen kunt doen. Ik denk nu dat het gewoon een marketingtruc is.Want je krijgt net als overal een rijtje zoekresultaten voor je neus, en nog steeds moet je ze eerst allemaal nalopen om je “beslissing” te kunnen nemen. Mooi is wel dat je in de zijlijn een idee krijgt van de inhoud van de gevonden sites.Goed, een nieuwe zoekmachine dus.

Ten opzichte van Googe valt meer op. Zo is de zoekgeschiedenis in beeld, iets dat Google node mist. Je krijgt ook tips over andere zoekmogelijkheden, en dan niet in de trant van “bedoelde u soms..” maar relevante suggesties. Voor zover beschikbaar, want nogal wat searches hadden dat dan weer niet.

Ik speelde wat met een site waar je tegeijk in Google en Bing zoekt (http://www.bing-vs-google.com/), waarbij je de resutaten netjes naast elkaar in een venster gepresenteerd krijgt. Allereerst natuurlijk op mijn eigen naam gezocht. Wat blijkt: Google geeft bij de eerste resultaten direct mijn weblog weer, bij Bing kon ik dat niet zo snel vinden. En ook bij het intikken van de woorden Amsterdam Liverpool begrijpt Google dat ik een vliegticket zoek, terwijl Bing daar veel later in de zoekresultaten mee tevoorschijn komt. (raar toch, gezien die ambities). Kijk ik echter naar “information literacy” dan vindt Bing bijna twee keer zoveel als Google, en zie ik direct veel relevante sites.

Net als Google heeft Bing ook mooie extra’s. Zo kan je zoeken in de maps van Microsoft, en die zijn werkelijk prachtig. Ik kan de tulpen in mijn achteruin bijna tellen in de bird-eye view, maar gek genoeg zit die view weer niet bij Leiden. Van video’s kan je in Bing al in het resutatenscherm een klein stukje zien, ook heel mooi. Er worden ook real time Tweets doorzocht, maar alleen van een select gezelschap (Amerikanen).

Zoals gezegd, Bing zou zich gaan specialiseren in online winkelen (in brede zin): een soort van vergelijk.nl, wat inderdaad wél een soort van beslissingsmachine is. Tot nu toe zijn er alleen Amerikaanse winkels te vinden, dus daar ben ik niet mee verder gegaan. Ik heb de tests trouwens uitgevoerd in de Amerikaanse versie van Bing, die eenvoudig in te stellen is in het startscherm. In de Nederlandse versie is het aantal mogelijkheden vooralsnog beperkter.

Is Bing nu Bingo als zoekmachine? In Amerika is Bing als een komeet omhoog geschoten met nu reeds een marktaandeel van rond de 12 %. Is het de Google-killer waar nogal wat mensen handenwrijvend op wachten? Voor mij niet, want de meerwaarde van Googe tov Bing zit voor mij niet zozeer in de zoekmogelijkheden, maar vooral in bijkomende applicaties als Gmail, iGoogle en  Google-reader. Ik heb bovendien de Google zoekbalk in mijn browser. Maar we houden Bing in de gaten. Google trouwens ook, want die zitten natuurlijk ook niet stil! Wordt vast en zeker vervolgd…

Be Sociable, Share!

Leave a Reply