Wolfram Alpha: een antwoordmachine

Half mei is met veel tamtam op internet een nieuwe machine gelanceerd die antwoord geeft op feitelijke vragen. De nieuwe site heet WolframAlpha. Veel weblogs spreken over een zoekmachine, een “google-killer” maar dat is niet het geval. Het is eerder een antwoordmachine: je stelt een vraag en je krijgt geen rijtje sites waar je eventueel een antwoord kunt vinden, maar een overzicht van feiten die betrekking hebben op jouw vraag. Een flink aantal databanken is ingeladen, en daar wordt in gezocht. Vervolgens worden de resultaten overzichtelijk gepresenteerd; je kunt veel gegevens bovendien erg handig kopiëren. Ik nam de proef op de som en stelde een aantal vragen in het Engels. De resultaten:

 – Hoe moet ik pasta maken? Geen antwoord, wel allerlei voedingswaarden van pasta.
 – Leiden University: aantal studenten, studiekosten, oprichtingsdatum.
– Inholland: onbekend
– Temperatuur Alkmaar: 14 graden, 41 minuten geleden op 2 meter hoogte.
– Bill Clinton: geboortedatum, geboorteplaats, en een helemaal vlakke timeline (niks meegemaakt?)
– April 22, 1957: maandag, 52 years 1 month 4 days ago, 19 027 days ago….Birth of Donald Tusk (politician)…
– Anneke Dirkx: onbekend.

Tja, wat heb je hier nu aan. Dezelfde vragen leveren via Google of Wikipedia direct meer informatie op. Alleen over 22 april 1957 weet Wolfram meer. Maar daar staat tegenover dat ik via Google de advertenties van die dag uit de Volkskrant zie: Frambozenlimonade van Hero en R0ulette, de make-up voor uw figuur (bh’s!). Toch ook heel informatief! Ik ben nog niet erg overtuigd van de meerwaarde van deze site, maar misschien ben ik te vroeg met mijn oordeel. Laten we Wolfram wat tijd geven, in elk geval tot ná de Krakerscompetitie in het najaar. Dan kunnen we er misschien nog wat aan hebben.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply