Google in je hersenen!

Kort geleden verscheen er een wetenschappelijk artikel* waarin gemeld werd dat ouderen die intensief op internet werken in een testsituatie waarbij ze met Google moesten zoeken zeer veel meer hersenactiviteit vertonen dan mensen die niet vaak computers gebruiken.  Er verscheen een nieuwsbericht over op CNN en  een filmpje op YouTube. Zelfds de MRI’s kan je daarin zien! Als je de MRI’s nog eens beter wilt bekijken dan kan dat: er is zelfs een hele "explainer" op de CNN-site aan gewijd. Wanneer je niet alleen de koppen snelt kom je tot de conclusie dat het hier gaat om een zeer kleinschalig onderzoek: de hele onderzoeksgroep bestond uit 24 personen. Nogal weinig om verstrekkende conclusies uit te trekken. Misschien was het komkommertijd?

Vorig jaar was er ook al commotie over de invloed van Google op onze hersenen. Er verscheen een artikel in een tijdschrift ** waarin  precies het tegenovergestelde werd beweerd: door Google worden we dommer, want we lezen slechts oppervlakkig, we zappen door informatie en denken niet meer na over wat we lezen. Terug naar de dikke boeken want onze intelligentie verdwijnt waar je bij staat! Bij dit soort verhalen denk ik altijd aan mijn dikke darm. Ondanks het feit dat die wurm al lang geen functie meer heeft, zit ie nog steeds in mijn buik. Zo snel gaat de evolutie kennelijk toch niet.

 * Small GW, Moody TD, Siddarth P, Bookheimer SY. Your brain on Google: patterns of cerebral activation during internet searching.
American Journal of Geriatric Psychiatry 2009 Feb;17(2):116-26
.

* * Carr, N. Is Google making us stupid? The Atlantic 2008 July/August

Be Sociable, Share!

Leave a Reply