Google Scholar – Web of Science: gelijkspel!

Google Scholar blijft de gemoederen in bibliotheekland bezighouden. Eerder blogde ik over  Google Scholar in vergelijking tot databases op het gebied van sociale wetenschappen. Nu is er in een splinternieuw open access journal een artikel* verschenen waarin Scholar met Web of Science wordt vergeleken. Het artikel richt zich onder meer op de citatie-analyse die in beide databases wordt aangeboden. Interessante conclusie is dat beide ongeveer even goed scoren. Dat is opmerkelijk omdat citaties in WoS deels handmatig worden geoptimaliseerd, terwijl bij Scholar citaties helemaal automatisch worden gegenereerd. Dat er weinig verschillen zijn komt doordat Scholar over een grotere database inhoud lijkt te beschikken. Ik zeg hier ‘lijkt’ omdat de inhoud van Scholar een van de beroemde Google bedrijfsgeheimen is. Wel wordt er in het artikel aangegeven dat Scholar in tegenstelling tot WoS ook boeken en proceedings opneemt, wat het voor bepaalde (met name exacte) vakgebieden sowieso een meerwaarde heeft. Het begint er nu toch echt op te lijken dat voor beginnende studenten (of iedereen aan het begin van een onderzoek) Scholar een goede informatiebron is: veel fulltext, linking met databases die gelicenceerd in de eigen bibliotheek aanwezig zijn, citaties en last but not least: een interface die iedereen zónder instructies begrijpt! Wat wil je nog meer?

 * Mikki, Susanne. Google Scholar compared to Web of Science: a literature review. Nordic Journal of Information Literacy 2009 (1), 1, p. 41-51.

Be Sociable, Share!

6 thoughts on “Google Scholar – Web of Science: gelijkspel!

  1. Superb website you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics
    discussed in this article? I’d really love to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

  2. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
    I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s
    the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

Leave a Reply