Harvard kiest Aquabrowser

Vorige week in het nieuws: de bibliotheek van Harvard heeft gekozen voor de Aquabrowser. Dat is goed nieuws voor een Nederlands product, van Medialab uit West-Friesland. In Nederlands is de Aquabrowser vooral te vinden in Openbare Bibliotheken en goed te bekijken in www.bibiotheek.nl. Ik vind het een prachtige zoekmachine, die je op nieuwe sporen zet. Soms ook onzin (ruis in jargon), maar heel vaak leveren de associaties van de zoekmachine een creatieve impuls. Bij Bibliotheek.nl worden ook de krantenbank, muziekweb en Keesings Historisch Archief doozocht. Met de uitgevers daarvan zijn afspraken gemaakt, zodat de bestanden doorzocht kunnen worden. Hoe ze dat bij Harvard gaan doen weet ik niet. Het lijkt erop dat ze vooral de boekencollectie (maar liefst 16 miljoen titels) gaan ontsluiten. Als ze ook externe databases (de digitale bibliotheek) gaan meenemen in de Aquabrowser wordt het interessant. Het grote probleem van digitale bibliotheken zijn al die verschillende zoekinterfaces, waarmee klanten worden opgezadeld. Eén zoekinterface voor alles, dat zou prachtig zijn.

Overigens meen ik me te herinneren waar de naam van de Aquabrowser vandaan komt. Was het niet de website van de Waddenvereniging die als eerste met deze browser werkte? Nu is ie niet meer te vinden op die site. Kan iemand mijn geheugen weer opfrissen?

 

Be Sociable, Share!

One thought on “Harvard kiest Aquabrowser

  1. Je hebt gelijk, het systeem werd jaren geleden boivenaan de website van de Waddenvereniging gebruikt. Ik heb ooit een presentatie bijgewoond van de toenmalig directeur van Medialab, Thijs Chanowski. Hij is overigens de maker/producent van de Fabeltjeskrant!
    Vandaag kreeg ik via Lifehacking.nl een post over PersonalBrain, een programma waarmee je zelf een aquabrowsersysteem kunt vullen met je eigen ideeën!! ziet er geweldig uit.
    Hartelijke groet, Hans

Leave a Reply