Valse doden schudden aan Wikipedia

Vorige week werd in Wikipedia vermeld dat Teddy Kennedy en Robert Byrd waren overleden tijdens de inauguratie van Obama. Hetgeen niet juist was, ze waren slechts "onwel". Dit was kennelijk de druppel die de emmer deed overlopen bij de oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales. Hij roept op om voortaan aanpassingen van nieuwe onbekende gebruikers door een redactie te laten toetsen. Dat is niet in goede aarde gevallen bij de Wikipedia-gemeenschap. Rondom Wikipedia zijn veel discussiefora actief en die stromen momenteel vol met commentaar op dit plan. Een voorbeeld van deze discussies is te vinden op het platform dat zich de dorpspomp noemt.

Toevallig (of juist niet) heeft de online encyclopedie Britannica juist besloten om lezers het recht te geven voorstellen te doen voor het wijzigen of toevoegen van informatie. Redacteuren moeten deze voorgestelde wijzigingen eerst goedkeuren voordat ze geplaatst kunnen worden.

Als beide voorstellen doorgaan nadert de concurrentie elkaar aardig. Toch nog eens kijken naar de VPRO uitzending van Tegenlicht waarin ze elkaar nog naar het virtuele leven stonden.

  

Be Sociable, Share!

Leave a Reply