Big Brother in de catalogus

Gisteren op de Magna Commoditaslezing lieten we wat web2.0 toepassingen in bibliotheken zien. Onder andere de catalogus van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, waaraan gegevens uit LibraryThing zijn toegevoegd. Een voorbeeld van zo’n titel is Nineteen eighty-four. De gegevens uit LT zijn "onder de streep" duidelijk herkenbaar. We toonden ook een catalogus waarbij dit onderscheid tussen metadata van catalogiseerders en metadata uit LT niet zo duidelijk zichtbaar is. Dit riep onmiddellijk de discussie op of wij als bibliotheek onze gegevens moeten vermengen met die van "leken". Ook in Utrecht heeft die discussie gespeeld, en heeft men gekozen voor de oplossing met de streep tussen officiele metadata en metadata uit LT. Ik vind die oplossing wel charmant. De tags uit LT zijn dan misschien niet wetenschappelijk verantwoord en niet gestandaardiseerd, maar het zijn wel de zoektermen die klanten kennelijk bij dit boek bedenken, zoals big brother. Ik hoop dat we in Leiden ook de discussie aangaan over dit soort diensten.

 

 

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Big Brother in de catalogus

  1. Ik ben het met je eens, Anneke. De discussie over de ‘streep’ lijkt neer te komen op een waardeoordeel over de tags uit LibraryThing :XX, maar ik zie het eigenlijk zo dat het voor de gebruiker wel zo helder is dat er een ‘onderscheid’ wordt gemaakt, dan kan hij zelf beslissen of hij er gebruik van wil maken of niet. Het heeft ook een copyright aspect. Die tags zijn niet van de bibliotheek, dus waarom zouden we ze als zodanig presenteren??

  2. Een extra argument is dat de eindgebruiker het boek tenminste gelezen heeft …

Leave a Reply